Sa prvim zracima prolećnog sunca većina nas voli da uživa u roštilju na otvorenom sa porodicom i prijateljima. Ipak, roštilj je cele zime čekao na svojih pet minuta i u međuvremenu vrlo verovatno skupio dosta prašine i druge prljavštine. Neretko roštilj ne očistimo detaljno pre odlaganja, pa ćemo u tom slučaju zateći skorelu masnoću sa tragovima poslednjeg spremljenog obroka.
Nije strašno kao što izgleda. Potrebno je samo zavrnuti rukave i baciti se na čišćenje. Saveti koje smo vam pripremili su provereni u praksi i sigurno će biti od pomoći.
Čišćenje roštilja nakon zime
Redovno i pravilno održavanje roštilja je veoma važno. Tako mu se produžava vek trajanja i još važnije, stvaraju uslovi za spremanje zdrave hrane.
Kada se ne koristi, roštilj najčešće odlažemo u šupu, garažu ili neko drugo pogodno mesto. Ako ga nismo dobro izribali i adekvatno zaštitili, sigurno je da će nas dočekati prašnjav i prljav.
Prvi korak kada izvadimo roštilj jeste da dobro i detaljno pregledamo sve njegove delove. Potrebno je pregledati da li ima oštećenja, da li su svi delovi na mestu i ima li rđe. Moguće je da su paukovi u roštilju našli svoj dom, pa treba očistiti paučinu i prašinu sa njega.
Ukoliko se na roštilju nalaze ostaci masnoće i hrane od prošle sezone, pre nove upotrebe neophodno je da se sve dobro očisti. Skoro sigurno da će biti potrebno mnogo više od tople vode i deterdženta sa odmašćivačem.
Potpalite roštilj i zagrejte ga do maksimuma. Ovo će sagoreti tvrdokorne ostatke i omekšati zapeklu masnoću, što znači da će biti dosta dima. Kada prestane da se dimi, ugasite vatru i pustite ga da se malo ohladi.
Rešetku roštilja možemo očistiti žičanom četkom za roštilj dok je još topla. Ako nemate ovu specijalnu četku za čišćenje roštilja, možete se poslužiti malim trikom. Zgužvajte aluminijumsku foliju u lopticu i time izribajte rešetku. Nakon grubog odstranjivanja masnoće i ostataka hrane, čišćenje nastavljamo standarno, toplom vodom, sunđerom i klasičnim sredstvom za pranje sudova.
Sredstva za čišćenje roštilja često su puna štetnih sastojaka i abraziva koji mogu oštetiti roštilj i uticati na zdravlje. Zato je najbolje izbegavati ih ili dobro isprati sve delove.
Trikovi za čist i blistav roštilj – neki će vas iznenaditi
Stare novine ima svako od nas. Upravo one mogu poslužiti da na jednostavan i efikasan način vratite sjaj prljavom roštilju. Evo kako.
Na prohlađen, ali još topao roštilj stavite listove novina i pokvasite vodom. Zatim preklopite poklopcem i ostavite da odstoji. Bićete iznenađeni rezultatom. Para će odraditi većinu posla, sve što treba da uradite je da skinete i bacite masne novine i sa lakoćom uklonite preostalu nečistoću.
Roštilj i pivo se odlično slažu. Pivo i novine su takođe dobitna kombinacija za odmašćivanje skorelog roštilja. Sipajte pivo na rešetke i istrljajte dobro novinama. Nakon toga, isperite sve mlakom vodom i osušite.
Sirće je dobro poznato svima koji biraju ekološku alternativu za čišćenje u domaćinstvu. Dobro se pokazalo i kod ribanja roštilja. U prskalicu sipajte pola sirćeta, pola vode. Naprskajte roštilj i pustite da deluje. Posle 10-ak minuta samo prebrišite krpom i roštilj je spreman za upotrebu.
Možda niste ljubitelj mirisa crnog luka, ali upravo on može biti rešenje za čist roštilj bez hemijskih sredstava. Stavite pola glavice luka na viljušku i njime trljajte ugrejane rešetke. Voda iz luka odlepiće sve ostatke hrane, a svojim antibakterijskim dejstvom luk će od roštilja napraviti bezbednu podlogu za spremanje omiljenih gurmanluka.
A kada ništa ne pomogne za tvrdokorne naslage na roštilju tu je kafa. U vrelu vodu sa zrnima ili mlevenom kafom potopite skorele elemente i kiselina iz kafe obaviće ceo posao za vas. I sve to bez štetnih hemijskih sredstava za čišćenje, na potpuno prirodan način.
Kako očistiti zarđali roštilj
Najveći neprijatelj roštilja je rđa. Da li će roštilj oksidirati, zavisi najviše od materijala od kojeg je izrađen i uslova u kojima ga čuvate. U svakom slučaju, nakon svakog pranja, neophodno je roštilj prebrisati krpom i dobro osušiti.
Ako se već desilo da je zarđao, roštilj od rđe možete očistiti na više načina.
Prvi način je mehaničko struganje rđe čeličnom četkom. Izvadimo rešetku i dobro je istružemo specijalnom četkom za čišćenje roštilja sa metalnim iglicama. Nakon toga, standarno operemo i osušimo.
Drugi, takođe efikasan način su sredstva za uklanjanje rđe. Ove tečnosti i paste sadrže u sebi jake i toksične supstance, pa je veoma važno pratiti instrukcije o doziranju na proizvodu. Takođe, obavezno roštilj dobro isprati i prebrisati suvom krpom.
Ljubitelji kuvanja na otvorenom kažu da je kečap magično ekološko sredstvo za skidanje rđe sa roštilja. Zarđale delove premažite kečapom, ostavite nekoliko minuta i svedočićete magiji. Probaćemo prvom prilikom!
Ukoliko stoji napolju, roštilj zaštitite od vlage adekvatnom navlakom kako biste sprečili da ponovo zarđa.
Redovno održavanje roštilja
Prekrivajte roštilj kada god ga ne koristite i tako ćete uštedeti vreme za čišćenje.
Poznato je da roštilj treba očistiti posle svake upotrebe. To će sprečiti da se masnoća i prljavština skore, pa ih je jako teško skinuti.
Roštilj ima tri glavna dela koja treba održavati – rešetku, dno roštilja i posudu za pepeo ili mast.
Rešetku roštilja najbolje je čistiti četkom za roštilj dok je još uvek topla. Toplota olakšava uklanjanje prljavštine, masti i ulja. Hladnu rešetku treba potopiti u vrelu vodu kako bi se rastvorile nečistoće, a zatim oprati sunđerom i deterdžentom sa odmašćivačem.
Dno roštilja održava se sredstvom za pranje, toplom vodom i sunđerom. Posudu za pepeo i mast redovno vaditi i prazniti sadržaj.
Redovno podmazivanje uljem ili mašću sprečiće da se hrana lepi za roštilj i time olakšati njegovo redovno održavanje. Osim toga, u tome je i tajna kako da vam na hrani ostanu oni tragovi rešetke, koje svi volimo da vidimo.
A ukoliko biraš roštilj potrebno je uzeti u obzir nekoliko različitih faktora, veličinu i mobilnosti, odnosno da li ti je potreban roštilj za terasu ili dvorište i naravno cenu. Pogledaj Mojshop ponudu roštilja i sigurno ćeš pronaći roštilj po svojoj meri.