Kuhinjskih krpa ima hrpa u svakom domaćinstvu. Čim je nešto prljavo na stolu, mokra šolja, ugledamo kap masti ili samo treba da uhvatimo nešto vruće ona je uvek pri ruci, pa nije ni čudo da se brzo prlja. Naučna istraživanja pokazuju da je kuhinjska krpa jedna od najprljavijih stvari u kući, pravi magnet za bakterije.
Set kuhnjskih krpa bi trebali, po kao nekim pravilima, svakodnevno menjati, pa ako je potrebno čak i više puta dnevno! Svako domaćinstvo je drugačije i u nekima se manje, a u drugima više upotrebljavaju.
Higijena kuhinjske krpe je vrlo važna. Koristimo je kod različitih mrlja, prljavština, često je vlažna i tako lako skuplja različite bakterije i širi neprijatne mirise. Pranje ovih krpa ni malo nije lak posao, zato je važno da obratiš pažnju na sledeće stvari:
- Kuhinjske krpe nisu skupe!, zato ih sa vremena na vreme zameni.
- Kad kupiš nove kuhinjske krpe, pre upotrebe ih dobro operi
- U veš mašini ih peri posebno od ostalog prljavog rublja, i peri ih na većoj temperaturi nego običnu odeću, ubaci ih recimo na 60 C.
- Posle pranja ih odmah osuši
- Ako su baš baš prljave, preporučujem ti da ih ubaciš u lavor i ostaviš da odstoje jednu noć
Tajni recept moje bake
Ako su mrlje baš, baš duboke, koristi sodu. U rastvor od sode (3 kašike na 3 litara vode) možeš iskuvati krpe ili ih samo potopiti. Ako posle nekog od ovih postupaka ostanu manje vidljive mrlje, ne brini, one će lako nestati posle pranja u veš mašini.