Proja ili projara!?

Kada spominjemo naša nacionalna jela, one nas podsećaju na naše običaje, detinjstvo, tu se uvek spomene i proja. Danas proju možemo kupiti skoro u svakoj pekari, ponekad čak i u prodavnicama. Davno su je pravili iz nemaštine, i imala je samo tri sastojka, a danas je jedna od naših najvećih specijaliteta.

Danas često mešaju proju i projaru. Proja je ona “stara”, prosta verzija i ona ima samo tri sastojka: so, vodu, i kukuruzno brašno. Čim se doda pšenično brašno, jaja, jogurt, sir, onda se to zove projara. Ali većina stanovništva danas, sve to zove porojm.

Zašto je dobra proja?

- savršeno odgovara osobama koje su netolerantne na gluten

- Kukuruzno brašno od celovitog zrna je bogato minerala i različitih vitamin

- vrlo je ukusno, i možemo ih pripremati u različitim oblicima, varijantama, ukusima, pa čak i kao mini mafine.

Moja dva omiljena recepta, samo za tebe!