Specijalan ukus ajvara – salate od paprike – je jedinstven na svetu! Često imamo goste iz inostranstva, i ono što je sigurno, da ih ne puštamo kući bez toga da probaju specijalitet kuće, naš domaći ajvar.
Naziv „ajvar“ potiče od turskog naziva havyar (kavijar), i odnosio se na domaći kavijar koji se pripremao u okolini Smedereva pre mnogo godina. Tek oko 19.-og veka je nastao danas poznati „srpski ajvar“, kada su u Beogradu po restoranima počeli da luže salatu od pečene paprike pod istim imenom.
Za ajvar postoje mnogi recepti, mnogi ga samo obožavamo, ali ga još nikad nismo pripremali. Veruj mi, nikad nije kasno krenuti! Neka ovo bude prva godina kada praviš svoj domaći srpski ajvar!
Šta ti je sve potrebno!? (za 14 tegli)
- 27kg crvene paprike
- 2l ulja
- 150g soli
- 200g šećera
- 5g konzervansa
- kube za pečenje paprike
- ćumur
Našla sam za tebe još jedan super snimak, eto da možeš malo da zaviriš u tajne i trikove pravljenja savršenog ajvara.