Šteta da se baci! Baci ih u kompost!

Znaš i ti sam/sama da u kući imamo mnogo toga što mislimo da se više ne može upotrebiti, pa ih bacamo u kantu. Ali nismo u pravu! Mnoge namirnice koje smatramo „pokvarenim“ i za bacanje, možemo upotrebiti pri kompostiranju.

Voće

Različite delove voća isto tako možeš baciti u sanduk za kompost, nezavisno od toga da li se već pojavila buđ ili su možda već truli. Tu mislim na njihovu koru ili semena, itd. Obratimo pažnju na to da operemo koru voća, jer hemikalije koje mogu da sadrže mogu sprečiti proces razlaganja.


Povrće

Trulo povrće je savršeno za kompost, kao i oni delovi povrća koje ne upotrebljavamo. Evo nekoliko primera da tačno razumeš na šta mislim: ljuska od krompira, spolja ljuska luka, spoljni listovi salate ili ostaci od paprike. Ove ostatke bolje odmah da bacite u kompost, jer posle dužeg stajanja se kvare i puštaju neprijatne mirise.

Žitarice, brašno

Ponekad nagovorim sebe da napravim red u kuhinji. Često nađem različita brašna i drugu sirovinu koja je već od stajanja gubila na kvalitetu. Njih isto bacam u kompost, ali budi pažljiv/pažljiva, samo ih u tom slučaju upotrebi ako nisu prešli kroz nikakve hemijske tretmane i ne sadrže hemikalije.
Ako i ti kupuješ bio žitarice, znaš da se one često brzo kvare.

Kafa, čaj

Soc ili filter od čaja su daleko poznati po dobrom dejstvu na razvoj biljaka. Soc od kafe mnogi direktno sipaju na zemlju sobnih biljaka. Kao i na sobne biljke tako i na ostale pozitivno deluju tako da ih ja uvek bacam u kompost, samo pre bacanja, pazi da odstraniš sve nepotrebne delove i etiketu sa kesice za čaj.

Kora jaja

Nezavisno da li je jaje bilo prethodno kuvano ili ne, ono može biti vrlo koristan deo komposta. Pokušajmo da ga upotrebimo u što sitnijim komadićima, tako će imati bolje dejstvo.

Nadam se da sam ti malo uspela pomoći oko toga koje sve ostatke namirnica možeš upotrebiti pri pravljenju komposta. A sad pravac na posao! Ne oklevaj, već napravi svoj.