Turšija ‒ korak po korak

Polako se završava sveža sezona povrća i pripremamo se za zimu. Kad god popričam sa poznanicima svi su u nekoj akciji: kuvaju paradajz, spremaju ajvar ili turšiju. Da budem iskrena turšija je jedna od mojih omiljenih, najbolji dodatak zimskim a ponekad i letnjim ručkovima. Možda je spremaš prvi put, a možda nek, ali protrči kroz sledeće korake, savete da ni jedan ne izostaviš.

Šta se sve sprema u turšiju!?
Paprika babura, paradajz paprika, krastavac, šargarepa, karfiol, zeleni paradajz, svež kupus.

Na šta da paziš kod izbora voća!?

Važno je da je voće sveže i mnogo zdravo i eto nekoliko dodatih saveta:
- krastavac ne duži od 10 cm, da bude čvrst i da kad ga lomiš lepo pukne kao kad prelomiš granu
- karfiol što belji, ni slučajno žut ili da je krenuo da žuti
- šargarepa što tvrđa
- paprika bez ikakvih fleka, mekanih delova i važno je da bude zdrava iznutra
- sa povrća koje imaju peteljku otkloni ih kao što vidiš na slici

Količina povrća je tvoj izbor, u zavisnosti koliko ti je potrebno ili koliko stane u izabrana plastična burad.

Sledeći korak je pranje povrća!

Po mom izboru, najbolje je da koristiš četkicu za zube, jer ona dopire i do najsitnijih detalja. Povrće se pere u tri navrata (u tri vode) i dobro ga protrljaj sa četkicom. Bitno je da i posuda u koju stavljaš voće bude čista, osim pranja sa deterdžentom operi ga i sa rastvorom sirćeta i vode.


Ređanje u burad!

Turšija se ređa u plastično bure, ima ga u različitoj veličini. Pogledaj koliko imaš mesta i koliko imaš povrća za turšiju, pa rasporedi u tolika burad koje tebi najviše odgovaraju. Povrća ređaj tako što prvo ide jedan red paprike, krastavca, karfiola… itd. pa onda ponovo dok se bure ne napuni.


Rastvor za prelivanje turšije:
- 1l alkoholnog sirćeta
- 3l vode
- 200gr šećera
- 150g soli
- 10gr konzervansa
- 5gr vinobrana
- 1 kesica opranih zrna bibera

 

Stavi 1l vode da prokuva i sačekaj da se malo ohladi, posle dodaj sve osim sirćeta i ostatka vode. Kad se sve to lepo otopi dodaj ostatak vode i sirće. Kad se ohladi prelij preko poređanog povrća.

Preko turšije stavi onaj plastični obruč, a na njega nešto teško, ja stavljam dobro očišćenu flašu od 2l koja je napunjena vodom.

Zatvori plastično bure, ostavi da stoji 21 dan bez otvaranja!

Prijatno!