Turšija ‒ korak po korak

Polako se završava sveža sezona povrća i pripremamo se za zimu. Kad god popričam sa poznanicima svi su u nekoj akciji: kuvaju paradajz, spremaju ajvar ili turšiju. Da budem iskrena turšija je jedna od mojih omiljenih, najbolji dodatak zimskim a ponekad i letnjim ručkovima. Možda je spremaš prvi put, a možda nek, ali protrči kroz sledeće korake, savete da ni jedan ne izostaviš.

Šta se sve sprema u turšiju!?
Paprika babura, paradajz paprika, krastavac, šargarepa, karfiol, zeleni paradajz, svež kupus.

Na šta da paziš kod izbora voća!?

Važno je da je voće sveže i mnogo zdravo i eto nekoliko dodatih saveta:
- krastavac ne duži od 10 cm, da bude čvrst i da kad ga lomiš lepo pukne kao kad prelomiš granu
- karfiol što belji, ni slučajno žut ili da je krenuo da žuti
- šargarepa što tvrđa
- paprika bez ikakvih fleka, mekanih delova i važno je da bude zdrava iznutra
- sa povrća koje imaju peteljku otkloni ih kao što vidiš na slici

Količina povrća je tvoj izbor, u zavisnosti koliko ti je potrebno ili koliko stane u izabrana plastična burad.

Sledeći korak je pranje povrća!

Po mom izboru, najbolje je da koristiš četkicu za zube, jer ona dopire i do najsitnijih detalja. Povrće se pere u tri navrata (u tri vode) i dobro ga protrljaj sa četkicom. Bitno je da i posuda u koju stavljaš voće bude čista, osim pranja sa deterdžentom operi ga i sa rastvorom sirćeta i vode.


Ređanje u burad!

Turšija se ređa u plastično bure, ima ga u različitoj veličini. Pogledaj koliko imaš mesta i koliko imaš povrća za turšiju, pa rasporedi u tolika burad koje tebi najviše odgovaraju. Povrća ređaj tako što prvo ide jedan red paprike, krastavca, karfiola… itd. pa onda ponovo dok se bure ne napuni.


Rastvor za prelivanje turšije:
- 1l alkoholnog sirćeta
- 3l vode
- 200gr šećera
- 150g soli
- 10gr konzervansa
- 5gr vinobrana
- 1 kesica opranih zrna bibera

 

Stavi 1l vode da prokuva i sačekaj da se malo ohladi, posle dodaj sve osim sirćeta i ostatka vode. Kad se sve to lepo otopi dodaj ostatak vode i sirće. Kad se ohladi prelij preko poređanog povrća.

Preko turšije stavi onaj plastični obruč, a na njega nešto teško, ja stavljam dobro očišćenu flašu od 2l koja je napunjena vodom.

Zatvori plastično bure, ostavi da stoji 21 dan bez otvaranja!

Prijatno!


Komentari

Komentari se moraju odobriti pre objave

Ovaj sajt je zaštićen reCAPTCHA i primenjuju se Google politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge.