Rakija je jeda od domaćih alkoholnih pica koja nas prati prilikom celog života. Kad nam se rodi dete, rakijom častimo rođake I drugare, kad položimo diplomski rakijom nazdravljamo, kad se ženimo/udajemo garantovano se potroši više flaša za vreme svadbe i još za vreme mnogih drugih slavlja. Ali iskreno, mislim da nije potreban neki poseban izgovor ako je dobra rakija u pitanju, nju je uvek veliki užitak okusiti!
Moj deda često govori: “Ja svako jutro popijem po jednu čašicu rakije i verujem da mi to daje snagu i zdravlje da živim ovoliko godina, ona je lekovita!”. I donekle u pravu je! Neke vrste rakija otvaraju apetit, a neke su dobre za dezinfekciju.
- Šljivovica – od šljive
- Kajsija – od kajsije
- Loza – od grožđa
- Viljamovka – od kruške
- Komovica – od grožđane komine plemenite vinove loze ili pikea
- Dunjevača – od dunje
- Višnjevača – od višnje
- Medovača – spada pod likere i pravi se na vrlo različite načine, svako ima svoj “dobar” recept
Čak i njihovo samo ime govori od čega se prave, ali ipak napisala sam ti pored, ako neke od njih ne znaš.
Pošto je polako sezona pravljenja rakija, možda i ti dobiješ volju da napraviš svoju! Nabavite sve što treba, kazan, seckalicu za voće, staklene balone,... tid. i zabava može da krene! Pečenje rakija pored toga što daje ukusan napitak je i dobar izgovor da se sakupi društvo i provede još više vremena u prirodi.