“Vatrena voda” Srbije – Rakija

Rakija je jeda od domaćih alkoholnih pica koja nas prati prilikom celog života. Kad nam se rodi dete, rakijom častimo rođake I drugare, kad položimo diplomski rakijom nazdravljamo, kad se  ženimo/udajemo garantovano se potroši više flaša za vreme svadbe i još za vreme mnogih drugih slavlja. Ali iskreno, mislim da nije potreban neki poseban izgovor ako je dobra rakija u pitanju, nju je uvek veliki užitak okusiti!

Moj deda često govori: “Ja svako jutro popijem po jednu čašicu rakije i verujem da mi to daje snagu i zdravlje da živim ovoliko godina, ona je lekovita!”. I donekle u pravu je! Neke vrste rakija otvaraju apetit, a neke su dobre za dezinfekciju.

A koje su najpoznatije vrste rakija u našoj zemlji !?
  • Šljivovica – od šljive
  • Kajsija – od kajsije
  • Loza – od grožđa
  • Viljamovka – od kruške
  • Komovica – od grožđane komine plemenite vinove loze ili pikea
  • Dunjevača – od dunje
  • Višnjevača – od višnje
  • Medovača – spada pod likere i pravi se na vrlo različite načine, svako ima svoj “dobar” recept

Čak i njihovo samo ime govori od čega se prave, ali ipak napisala sam ti pored, ako neke od njih ne znaš.

Pošto je polako sezona pravljenja rakija, možda i ti dobiješ volju da napraviš svoju! Nabavite sve što treba, kazan, seckalicu za voće, staklene balone,... tid. i zabava može da krene! Pečenje rakija pored toga što daje ukusan napitak je i dobar izgovor da se sakupi društvo i provede još više vremena u prirodi.